“Kitaplar ve Sinemaya Yansımaları” adlı okuma grubumuzun beşinci buluşmasını 30 Nisan Pazar günü Kadıköy’de Peripeteia Fikir Sanat Kafe’de gerçekleştirdik.
Leyli-Der Kitaplar ve Sinemaya Yansımaları Okuma Grubu Buluşmasının Beşincisi Gerçekleşti
Kolaylaştırıcılığını Metin Albay’ın yaptığı buluşmada, Milan Kundera’nın romanı “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği”ni ve aynı adla Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlanan filmi birlikte inceledik.
Buluşmaya gelen tüm katılımcılarımıza destekleri için teşekkür ederiz. Okuma grubunun bir sonraki buluşması 17 Mayıs 2023 Çarşamba akşamı saat 20.00 ile 21.30 aralığında “çevrimiçi” yapılacak. Takipte kalmayı unutmayın!
Milan Kundera’nın yazdığı ve sinemaya Philip Kaufman’ın uyarladığı “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği” adlı eseri filmiyle beraber değerlendirmek için 30 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilen buluşmanın içeriği ve detayları aşağıdaki gibidir:
Etkinlik, Kadıköy’de 30 Nisan 2023 Pazar günü 14.00-16.00 saatleri arasında Peripeteia Fikir Sanat Kafe’de olmuştur. Etkinliğe katılan katılımcıların, farklı mesleklerden olduğu ve farklı lokasyonlardan katılım sağladıkları gözlenmiştir. Etkinlik toplamda 8 kişi ile gerçekleşmiştir. Katılımcıların 5’i ilk defa bu etkinliğe katılmışlardır. Katılımcıların tamamı filmi izlemiş 4’ü ise kitabı okumuş olarak etkinliğe katılmışlardır.
Kısa bir tanışma faslından sonra Leyli Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Yeşil, hem hâlihazırda gerçekleştirilen “Kitaplar ve Sinemaya Yansımaları” hakkında hem de derneğin diğer faaliyetleri hakkında kısa bilgi vermiştir. Ardından kitap ve film analizine geçilmiştir.
“Kitap okumak ile film seyretmek deneyimlerinin benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir?” sorusunda, her katılımcı kendi okuma ve izleme serüveni üzerinden kanaatlerini dile getirmiştir. Kitaptan alınan duygu/beğeni ile filmden alınan duygu/beğeni “nedenlerinin” çok farklı şeyler olduğu hususunda ortaklaşılmıştır.
Kitaptan uyarlanan fimlerin; kitabın içeriğiyle, bütünüyle, duygusuyla, olay örgüsüyle vs. “ilişkisi” nasıl olmalıdır, sorusuna, bu film uyarlaması bağlamında, katılımcılar kanaatlerini dile getirmiştir. Bahse konu olan uyarlamanın, hem filmi hem de kitabı okuyan katılımcılar tarafından, kitabın felsefesini ve bütünlüğünü veremediğini ifade etmişlerdir. Katılımcıların çoğunluğu bir kitaptan “çok” sayıda film uyarlaması olabileceğini/yapılabileceğini de ifade etmişlerdir. Ayrıca bir katılımcı, son dönemlerde Oscar ödüllerinde çok sayıda uyarlama filme ödül verilmesini doğru bulmadığını ifade etmiştir.
Feminist okumada ise katılımcılar filmin sevişme ve fotoğraf çekimi yapılan sahnelerinde kadın vücudunun nesneleştirildiğini dile getirmiştir.
Filmde ve kitapta, Tomas ile Teraza’nın 6 tesadüfün bir araya gelmesiyle birbirlerine aşk olmalarından yola çıkan bir katılımcı günlük hayatımızda da tesadüflerin önemine değinmiştir: diğer katılımcılar buna dair kendi düşüncelerini söylemişlerdir.
Son olarak, bir sonraki okuma etkinliği için gönüllü kolaylaştırıcı ve söz konusu eser belirlenmiş ve bir sonraki oturumun zamanı netleştirilmiştir.