Leyli Sanat Derneği tarafından yayımlanan SİYAH E-Dergi’nin Ekim–Kasım 2026 tarihli 16. sayısı, “Eşik ve İtiraz” temasıyla okurlarla buluştu. Sanat, edebiyat ve farklı anlatı biçimlerini bir araya getiren yeni sayı; sınırlar, sessizlik, hafıza, karşılaşmalar ve itiraz etme biçimleri üzerine düşünmeye davet ediyor.
Bir eşikte durduğumuzda ne yaparız? Karşımızdaki sınırı olduğu gibi kabul mü ederiz, onu aşmanın yollarını mı ararız, yoksa o sınırın neden orada olduğunu sorgulamaya mı başlarız? Bazen bir eşik, yeni bir başlangıcın habercisi olabilirken bazen de aşılması, dönüştürülmesi ya da yeniden anlamlandırılması gereken bir sınırı temsil eder. İtiraz ise yalnızca bir şeye karşı çıkmak değil; mevcut olanı sorgulamak, başka ihtimalleri görünür kılmak ve yeni ifade alanları açmak anlamına da gelebilir.
SİYAH E-Dergi’nin 16. sayısı, “Eşik ve İtiraz” teması etrafında bu soruların izini sürüyor. Söyleşiler, mektuplar, denemeler, şiirler ve görsel sanat çalışmaları aracılığıyla farklı sesleri bir araya getiren sayı, okurlarına tek bir yanıt sunmak yerine yeni soruların ve düşünme biçimlerinin kapısını aralıyor.
Sanatın diliyle eşikleri ve itirazları düşünmek
Sanat, kimi zaman doğrudan dile getirilemeyen duyguların, deneyimlerin ve düşüncelerin ifade alanına dönüşür. Bir metin, bir görüntü, bir şiir ya da kişisel bir anlatı; gündelik hayatın içinde sıradanlaşan sınırları yeniden görmemizi sağlayabilir. İtiraz da bu noktada yalnızca sözle kurulan bir karşı çıkış olmaktan çıkar; anlatma, hatırlama, paylaşma ve başka türlü düşünme çabasının bir parçası hâline gelir.
SİYAH E-Dergi’nin bu sayısı, sanat ve edebiyatın sunduğu farklı ifade imkânları üzerinden bireysel deneyimlerle ortak hafıza arasında bağlar kuruyor. Sessizliğin farklı biçimlerinden geçiş anlarına, kişisel sorgulamalardan toplumsal sınırların izlerine uzanan içerikler, okurları kendi eşikleriyle karşılaşmaya ve itirazın anlamını yeniden düşünmeye çağırıyor.
16. sayıda neler var?
SİYAH E-Dergi’nin Ekim–Kasım 2026 sayısı, farklı türleri ve anlatım biçimlerini bir araya getiriyor.
Merve Turun ile sanat üzerine bir karşılaşma: Sesimiz Ol Platformu Sanatçıları başlıklı bölümde Merve Turun’a yer veriliyor. Bu içerik, sayının sanat ve ifade alanlarına açılan duraklarından biri olarak okurları sanatçıların üretimleriyle buluşturuyor.
Bilge Süldür Ersal’dan “Görkemsiz Bir İtiraz”: Okuyana Mektup bölümünde yer alan metin, itiraz kavramını bir mektubun kişisel ve düşünsel anlatım alanında ele alıyor.
Şevin Semiz’den “Hafıza Haritası”: Hafızanın izlerini takip eden bu çalışma, geçmişle bugün arasında kurulan bağları ve hatırlamanın farklı yollarını düşünmek için bir alan açıyor.
Kişisel anlatılar ve gündelik hayatın içinden sorular: Kendime Mektuplar: Sahnesiz Raks – Bölüm 4 ve Sevinç Orman’ın Kadınlık Halleri #03: Ya Yanılıyorsam? başlıklı çalışması, sayının farklı anlatı biçimlerine yer veren içerikleri arasında bulunuyor. Büşra Güllüoğlu’nun 28 Ekim Bir Dijital Çizgiler Serisi başlıklı çalışması da görsel anlatımın imkânlarını sayıya taşıyor.
Şiirler, metinler ve görsel sanat çalışmaları: Sessizlik: Bir Yüz, Dört Farklı Sessizlik, Bir Geçiş Daha, İkindi Mavisi Bir Ev, Eşiğin Geometrisi ve İlk İtiraz, İtirazın Ötesinde, Eşik II, Araf ve Sancılı Hikâyeler Üçlemesi gibi başlıklar, “Eşik ve İtiraz” temasının farklı duygu ve düşünce alanlarında nasıl karşılık bulduğunu gösteriyor.
Bu içerikler bir araya gelerek eşiği yalnızca bir geçiş noktası, itirazı ise yalnızca bir karşı çıkış olarak görmeyen çok katmanlı bir okuma deneyimi sunuyor.
Hafıza, sessizlik ve itirazın izinde
Bir eşiğin nerede başladığını ve ne zaman aşıldığını her zaman kolayca belirleyemeyiz. Bazı sınırlar toplumsal kabullerle, bazıları geçmişten taşınan deneyimlerle, bazılarıysa kişinin kendisiyle kurduğu ilişkiyle şekillenir. Benzer biçimde itiraz da her zaman yüksek sesle ortaya çıkmaz. Hatırlamak, bir hikâyeyi anlatmak, sessiz kalınan bir meseleye yeniden dönmek veya farklı bir ifade biçimi geliştirmek de itirazın alanına dâhil olabilir.
Bu sayıda yer alan Hafıza Haritası, Görkemsiz Bir İtiraz ve Eşiğin Geometrisi ve İlk İtiraz gibi çalışmalar, temanın farklı yönlerini keşfetmek isteyen okurlar için dikkat çekici duraklar sunuyor. Şiirler ve görsel çalışmalar ise sözcüklerin ötesinde, duygu ve düşüncelerin başka biçimlerde ifade edilebileceğini hatırlatıyor.
SİYAH E-Dergi, bu sayısıyla okurlarını yalnızca metinleri okumaya değil, metinlerin açtığı sorular üzerinde durmaya da davet ediyor: Hangi eşiklerde bekliyoruz? Hangi sınırları sorgulamadan kabul ediyoruz? Sesimizi hangi anlarda duyurabiliyor, hangi anlarda sessizliğe çekiliyoruz? Ve bir itiraz, yeni bir ihtimalin başlangıcına nasıl dönüşebilir?
SİYAH E-Dergi’nin 16. sayısını şimdi okuyun
Leyli Sanat Derneği’nin sanat ve ifade alanlarına yer açan yayınlarından SİYAH E-Dergi, 16. sayısında da farklı anlatıları bir araya getirerek okurlarını sanat, edebiyat ve düşünce etrafında buluşmaya çağırıyor.
“Eşik ve İtiraz” temalı Ekim–Kasım 2026 sayısının tamamını çevrim içi okuyabilir, farklı metinler ve sanat çalışmaları aracılığıyla kendi sorularınızın izini sürebilirsiniz.
SİYAH E-Dergi 16. sayıyı okumak için:
https://heyzine.com/flip-book/492cd17d09.html
SİYAH E-Dergi’nin diğer sayılarına Leyli Sanat Derneği’nin internet sitesi üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Bazen yeni bir yol, bir eşiğin önünde durup soru sormakla başlar. Bazen de ilk itiraz, başka bir dünyanın mümkün olduğunu hatırlatır.